сряда, януари 20, 2021

CES 2021: Бош залага на изкуствения интелект и свързаността за защита на хората и околната среда

Трябва да четете

Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19

Eлектронен здравен сертификат представиха днес здравният министър Костадин Ангелов и директорът на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов. Сертификатът за ваксинация...

Борисов: При актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов....

Томислав Дончев: Ограничителните мерки трябва да се прилагат умно

“Никой не е казал какво ще се случи в началото на февруари. При всички положения, ограничителните мерки трябва да се прилагат...

Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано

На 21 януари ще се проведе извънредна видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС Европейският ...

Интелигентни и благоприятни за климата решения за здравето, живота, индустрията и мобилността

 • „Бош комбинира изкуствения интелект и свързаността, за да формира AIoT за подобряване на енергийната ефективност и борба с коронавируса“, твърди Майкъл Боле, член на управителния съвет на Бош.
 • Интелигентно здраве и безопасност: AIoT решенията на Бош са удостоени с награди за иновации на CES®.
 • Усъвършенстван софтуер: Бързият тест за коронавирус на Бош открива положителните проби само за 30 минути.
 • Sustainable #LikeABosch – „Устойчив като Бош“: най-новата имиджова кампания демонстрира как всеки може да даде своя принос за опазване на климата.
 • Действията за опазване на климата: Бош вече е в А списъка с участници в Проекта за откриване на въглерод.
 • AI в космоса: Експертизата на Бош подпомага навигацията на мини роботи по лунната повърхност.

Бош разчита на AIoT – Изкуствения интелект на нещата, за да подобри здравето на хората и да защити планетата, като облагодетелства хората и околната среда с технически решения на базата на данните, изкуствения интелект и интернет на нещата. „Ние комбинираме AI и свързаността, за да формираме AIoT за подобряване на енергийната ефективност и борба с коронавируса“, ​​твърди Майкъл Боле, член на управителния съвет на Бош. „AIoT предлага огромен потенциал. Вече отключваме този потенциал и планираме да разширим усилията си в бъдеще”. На виртуалното търговско изложение за потребителска електроника CES 2021 компанията ще представи интелигентни, устойчиви решения за здравето, живота и мобилността под мотото Sustainable #LikeABosch – „Устойчив като Бош“. 

Сред иновациите, с които Бош дебютира на технологичното изложение, е първият в света самообучаващ се AI сензор за wearable (носими) и hearable (за слушане) устройства за фитнес тракинг. Тъй като AI работи на самия сензор (edge ​​AI), вече няма нужда от интернет връзка по време на упражненията – това подобрява енергийната ефективност и поверителността на данните. Компанията представя и сензор, който измерва качеството на въздуха и относителната влажност. По този начин се получава информация за концентрацията на аерозоли във въздуха – данни, които са особено важни за борбата срещу коронавируса. Охранителните камери на Bosch също могат да помогнат в борбата срещу вируса. С помощта на AI те изпълняват широк спектър от специфични за клиента приложения. Например, новата камера с интегриран интелигентен видео анализ измерва телесната температура безконтактно, анонимно и с висока точност – с максимално отклонение от половин градус. Освен това, използвайки софтуерно решение на отворената платформа на стартъп компанията на Бош Security and Safety Things, тези камери могат да открият дали броят на хората в даден магазин съответства на ограниченията във връзка с коронавируса. Тази платформа получи наградата за иновации на CES® 2021 и едно от четирите решения на Бош, отличени тази година. Друга премиера е преносимият монитор за хемоглобин, който открива анемия чрез сканиране на пръстите. Устройството е особено подходящо за региони с недостатъчен достъп до медицинска помощ. Снабден с AI, мониторът за хемоглобин дава резултат в рамките на 30 секунди – не е необходимо лабораторно изследване или вземане на кръв.

В момента най-добрият пример за това как иновативната технология на Бош може да подобри здравето и благосъстоянието е PCR тестът за коронавирус с тестовото устройство на Бош Vivalytic. Сега резултатите се получават още по-бързо: лаборатории, лекарски кабинети, старчески домове и болници могат да оценят едновременно пет проби за 39 минути – това наистина е „техника за живота“. Благодарение на подобрения софтуер, положителните проби излизат дори за по-малко от 30 минути. Разработването на системата Vivalytic, която се състои от устройство за анализ и тестови касети, е резултат от дългогодишното сътрудничество между корпоративните изследвания и авангардния инженеринг на Бош, Bosch Healthcare Solutions – Бош Решения за здравеопазването и болницата Robert Bosch.

Sustainable #LikeABosch – Устойчив като Бош: Бош е пионер в действията за опазване на климата

Изследване, публикувано наскоро в Германия, показва, че AIoT може да надхвърли границите на здравните приложения, за да подкрепи и действията за защита на климата. Проучването установи, че всеобхватната дигитализация в мобилността, производството и строителните технологии може да помогне на страната да измине половината път до постигането на целите за емисиите от Парижкото споразумение (източник: Accenture).

Тук Бош взема нещата в свои ръце: мотото за тазгодишния CES – “Sustainable #LikeABosch – Устойчив като Бош“ – изразява един от аспектите на предприемаческата отговорност на компанията. Продължението на имиджовата кампанията #LikeABosch подчертава как всеки може да даде своя принос за опазване на околната среда с устойчиви продукти. Бош като лидер дава пример: според фирмените изчисления всичките 400 световни локации на компанията са въглеродно-неутрални от 2020 г. Бош е първото индустриално предприятие в световен мащаб, постигнало нетни нулеви въглеродни емисии от произвежданата енергия от собствени и външни източници. „Следващата стъпка за Бош е да се справи с емисиите по цялата верига на стойността – от поръчките до използването на продуктите“, заяви Боле. В този смисъл Бош е първият автомобилен доставчик, който се присъединява към инициативата Science Based Targets с конкретна и амбициозна цел: до 2030 да намали с 15% емисиите на CO2 нагоре и надолу по веригата. Постиженията на Бош в климатичните действия спечелиха признание и извън компанията: Проектът за откриване на въглерод с нестопанска цел (CDP) добави Бош към своя А списък.

Чрез своята консултантска компания Bosch Climate Solutions, основана миналата година, Бош споделя с други компании опита си на пионер в действията за опазване на климата. Стартъпът на Бош предлага няколко решения, включително облачно базирана енергийна платформа, която намалява консумацията на енергия от машините чрез интелигентни алгоритми и по този начин увеличава ефективността на производствените процеси. Бош вече инсталира тази платформа в над 100 локации, допринасяйки значително за повишаване на енергийната ефективност – основният лост в стремежа на компанията към въглероден неутралитет.

Пътят напред е дигитален и устойчив: на пол позиция с индустриалния изкуствен интелект

Дигитализацията проправя пътя към устойчивост. „Искаме да бъдем водещата AIoT компания във всички области, в които работим“, обяснява Боле. Доверието в AI е най-важната предпоставка за утвърждаването му, така че да подобри живота на хората и да помогне за ограничаване на климатичните промени. За тази цел Бош залага на индустриалния изкуствен интелект, който обяснява физическия свят на машините – вместо да ги учи как да се държат като хора. Но всичко това изисква етични норми. За да ги определи, Бош изготви етичен кодекс на изкуствения интелект, обединен от тезата, че хората винаги запазват контрола.

Наред с повишаване на енергийната ефективност в производството, Бош системно добавя свързаност в своите продукти за дома и мобилността и така помага на потребителите да пестят енергия. Сред тези продукти е енергийният мениджър, който компанията предлага за използване в частни домове. В комбинация с термопомпа и фотоволтаична система, мениджърът може да намали консумацията на енергия с до 60%. В сферата на мобилността шофьорите на електромобили могат да се възползват от услуги като Battery in the Cloud – Акумулатор в облака, която чрез интелигентен софтуерен анализ намалява изтощаването на акумулатора с до 20%.

Като цяло комбинацията от електрифицирано и автоматизирано шофиране с персонализирани и свързани услуги ще отвори широко поле за софтуерните приложения. Автомобилните компютри са в центъра на усилията на Бош да разшири водещата си роля в софтуерно интензивните електронни системи. За да отговори на това търсене, в началото на годината започна работа новата дивизия Cross-Domain Computing Systems – Интердисциплинарни компютърни системи със 17 000 служители. Тук Бош комбинира експертизата си в хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи. Това намалява сложността на автомобилния развой и ускорява въвеждането на новите функции на пътя. 

Експертизата помага за изследването на Луната: полет в космоса с изкуствения интелект на Бош

От пътищата на земята до космическите полети: докато на миналогодишния CES видяхме премиерата на сензорната система с изкуствен интелект SoundSee за Международната космическа станция, този път Бош е насочил вниманието си към Луната. Като част от програмата Tipping Point на НАСА, Бош обединява усилията си с компаниите Astrobotic и WiBotic и с Вашингтонския университет, за да изследва и разработва технологии за интелигентна навигация и безжично зареждане на малки роботи за работа на Луната. Изследователите от Бош в Питсбърг и Силициевата долина допринасят със своя опит за интелигентния анализ на данни и решения за безжична свързаност, базирани на AI. Получените резултати ще се влеят в по-нататъшното развитие на AIoT решенията на Бош обратно на земята.

Всичко това ясно показва какъв огромен потенциал предлага AIoT, както и ключовата роля на устойчивостта в него. „Само компании, които се стремят към устойчивост днес и отключват огромния потенциал на AIoT, ще бъдат успешни утре“, твърди Боле.

Бош на изцяло дигиталния CES 2021:

 • ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЯ: В понеделник 11 януари 2021, от 15:00 до 15:30 ч. с д-р Майкъл Боле, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH и Майк Мансуети, президент на Бош Северна Америка на Bosch Media Service.
  ВИРТУАЛЕН ЩАНД: 12 януари 15 февруари 2021 на www.ces.tech.
 • СЛЕДВАЙТЕ акцентите в представянето на Бош наCES 2021 в Twitter: #BoschCES.
 • РАБОТНИ СЕСИИ С ЕКСПЕРТИТЕ НА БОШ: 12 януари 15 февруари 2021 на www.ces.tech.

• „ Sustainable #LikeABosch: Как един ключов играч в световната индустрия управлява въглеродния неутралитет“: 13 януари 2021 г. от 8:15 до 8:45 EST (15:15-15:45) с Торстен Калвайт, ръководител на корпоративен отдел „Околна среда, здраве и безопасност и устойчиво развитие“ и технически директор на Bosch Climate Solutions GmbH – Бош Решения за климата и Анет Вагнер, ръководител на лабораторията за устойчиво развитие и идеи.

• „Move #LikeABosch: Технология за устойчива бъдеща мобилност“: 12 януари 2021 г. от 12:15 – 12:45 ч. EST (19:15-19:45 CET) с Майк Мансуети, президент на Бош Северна Америка, и Тим Фрейзър, президент на „Автомобилна електроника“ за Северна Америка.

• „AI в действие: примери за приложения от областта на фитнес тракинга и здравословното състояние до смарт камеритес Каустуб Ганди, старши продуктов мениджър, и Сина Изабел Спрингер, мениджър бизнес развитие.

• „Усъвършенстван Perfectly keyless с Тим Фрейзър, президент на „Автомобилна електроника“ за Северна Америка, Даниел Корнек, продуктов мениджър „Зона за достъп до автомобила“ (Perfectly Keyless), и Джиа Хоу, мениджър бизнес развитие.

Други новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни новини

Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19

Eлектронен здравен сертификат представиха днес здравният министър Костадин Ангелов и директорът на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов. Сертификатът за ваксинация...

Борисов: При актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов....

Томислав Дончев: Ограничителните мерки трябва да се прилагат умно

“Никой не е казал какво ще се случи в началото на февруари. При всички положения, ограничителните мерки трябва да се прилагат...

Блумбърг: До лятото 70% от населението на ЕС ще бъде ваксинирано

На 21 януари ще се проведе извънредна видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС Европейският ...

Росица Матева: Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април

"Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април". Това каза пред БНР Росица Матева, ...