събота, май 18, 2024

Бош отбелязва стабилно представяне в България

Трябва да четете

Доц. Наталия Киселова: Остава привкус за политизиране на Конституционния съд

"Остава привкус за политизиране на Конституционния съд, защото колективеният орган решава предимно политически проблеми, заяви доц. Наталия Киселова в ефира на БТВ.

Тагарев: В САЩ обсъдихме разполагането на ПВО и противокорабни ракети у нас

„Обсъждах в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България“. Това...

Нетаняху: Израел няма да спре офанзивата, докато не осъществи целите си за унищожаване на „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху публично отхвърли натиска на Съединените щати за палестинска държава. На пресконференция, излъчена по националната телевизия,...

Ракети бяха изстреляни от Газа към Южен Израел

Ракети бяха изстреляни снощи от Газа към Южен Израел. В отговор израелските сили за отбрана съобщиха, че са унищожили...

Бош, водещият световен доставчик на технологии и услуги, приключи финансовата 2020 г.  в България с общ обем на консолидираните продажби в размер на почти 297 млн. лв. (152 млн. евро), като успя да запази нивото им от предходната година. „През 2020 г. Група Бош в България постигна положителен резултат въпреки ефекта от кризата с коронавируса“, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. „Бош преодоля пандемията в страната доста добре, благодарение на забележителната отдаденост на нашите служители, както и на тясното сътрудничество с партньорите ни“, продължи Болдижар. Към 31 декември 2020 г. броят на служителите на Бош в България, включително и в неконсолидираните компании, е 570 души, като увеличението е с 32% на годишна база. Това се дължи най-вече на стабилния ръст на екипа на Бош Инженеринг Център София.

Бош България започна успешно 2021 г. и отчете добри резултати през първото тримесечие. “Въпреки предизвикателната пазарна среда, прогнозата ни за текущата бизнес година в България остава положителна. Вярвам, че ще успеем да преодолеем благополучно настоящата турбулентна ситуация, като насочим усилията си към развитие на потенциала на местния пазар и разширяване на присъствието на Бош във всички сфери на дейност“, добави Болдижар.


Бош Инженеринг Център София разширява дейността си

Бош Инженеринг Център София, открит официално в края на 2019 г., работи в тясно сътрудничество с развойните центрове на компанията в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Екипът участва в разработването на над 45 иновативни проекта и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Целта на Центъра е да разработва цялостни продукти и част от стъпките за постигането ѝ са създаване на отдели за хардуер и механичен дизайн, в допълнение към добре разработените системни и софтуерни области.

През 2020 г. Бош Инженеринг Център София бе отличен от Министерство на икономиката със Сертификат за Инвеститор Клас А за устойчиви инвестиции заради разкриването на нови работни места и внедряването на високи технологии за автомобилната индустрия. Бош Инженеринг Център София отбеляза бърз растеж през изминалата година, като само от май 2020 г. досега броят на служителите се увеличава с над 50% до над 380 души. Центърът продължава да се разраства и да наема нови специалисти. В началото на 2021 г. Бош обедини в глобален мащаб над 17 000 експерти в областта на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи. Новосъздаденото звено избра за основен партньор именно Бош Инженеринг Център София, за да формира бъдещето на мобилността в целия свят. Освен това, Инженеринг Център София е стратегически партньор на дивизията Bosch eBike Systems. Българските инженери са фокусирани върху разработката, интеграцията и тестването на софтуер за електрически велосипеди и разполагат с потенциала и амбицията в бъдеще да поемат хардуера и механиката.

Bosch.IO засилва позицията си на лидер в AIoT решенията

Bosch.IO е глобално подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата и изкуствения интелект (AIoT). Със своето глобално присъствие в 5 страни и над 900 служители, близо 200 от които работят в българския офис, Bosch.IO вече е една от движещите сили за AIoT решения, покриващи целия спектър от AIoT технологии. Екипът в България си сътрудничи с близо 30 000 софтуерни разработчици и експерти по изкуствен интелект в цялата Група Бош. Служителите на Bosch.IO имат богат опит в различни сектори като търговия, енергетика, строителни технологии, селско стопанство, производство, потребителски стоки и мобилност.

„С ускоряването на дигиталната трансформация на редица сектори нараства и нуждата от холистични решения, които свързват всеки един аспект от бизнеса – от планирането и производството, през логистиката и доставките, до продажбите и маркетинга, както и непрекъснатата поддръжка и грижа за клиента“, заяви Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO ЕООД. „С нашите решения клиентите получават достъп до данни и диагностика в реално време, отдалечено управление на услугите, както и възможност за непрекъснато оптимизиране на производството и качеството на продуктите си“, добави Джукич.

През първото полугодие на 2020 г. Bosch.IO разшири своя офис в София с над 800 кв. м, като предоставя вдъхновяваща работна среда и продължава да инвестира в развитието на служителите. Тази година компанията разширява и вече богатия си набор от компетенции и технологични познания чрез формирането на нови екипи в областта на UX и Front-End разработките.

Всички дивизии на Бош в България отчитат стабилни резултати през 2020

В бизнес сектор Автомобилни технологии дивизия Автомобилно оборудване постигна солидни резултати през 2020 г. Продължи и постоянният ръст на сервизната мрежата на Бош в България, като приключи изминалата година с 53 Бош Кар сервиза и общо над 240 сервизни партньора. През 2021 г. Бош празнува 100 години от създаване на концепцията Bosch Car Service. Основните приоритети на дивизия Автомобилно оборудване за настоящата година са увеличението на пазарния дял и разрастването на мрежата от Бош сервизи в България.

Дивизия Бош Електроинструменти приключи 2020 г. с отлични резултати благодарение на засиленото потребителско търсене, както и на иновативните предложения. Един от основните фокуси беше безопасността на работното място. Дивизията предлага на пазара професионални инструменти, оборудвани с технология за превантивна безопасност, като Kickback control, Restart protection, Vibration control. Иновация в областта на измервателната техника е изцяло новото приложение MeasureOn, което увеличава възможностите за интеракция с мобилен телефон. През есента на 2020 г. Бош Електроинструменти предложи на потребителите новото шесто поколение на емблематичната акумулаторна отверка на Bosch IXO, произведена от над 90% рециклирана пластмаса и хартия.

За БСХ Домакински уреди България ЕООД 2020 г. беше рекордна. Благодарение на изключителния ангажимент на екипа, компанията преодоля предизвикателствата на глобалната пандемия и значително увеличи продажбите си спрямо предходната година. „Бош отговори на промените в нормативната уредба на Европейския съюз (ЕС), които касаят етикетирането на домакинските уреди, с цялостно обновяване на асортимента от хладилници, перални и съдомиялни машини“, заяви Ивайло Рашев, директор на БСХ Домакински уреди България.

Дивизия Термотехника, част от бизнес сектор Енергийна и сградна техника, през 2020 г. запазва тенденцията си на двуцифрен ръст от предходните години. През изминалата година дивизията реализира доставка на първите по рода си водогрейни котли от най-ново поколение от серията UT-L с обща мощност от 100 MW, за нуждите на две от реновираните топлоцентрали на Топлофикация – Пловдив. Това е най-големият проект, реализиран до момента от Бош Термотехника в България, и е поредната стъпка на дивизията към намаляване на вредните емисии в атмосферата.

През 2020 г. Бош Сградни технологии в България успя да запази нивото на продажбите от предходната година въпреки COVID-19 кризата. Дивизията продължи с мащабните инвестиции за разработването на иновативни нови продукти, една част от които притежават изкуствен интелект, а останалите следват мисията на Бош за налагане на AIoT като стандарт за бъдещите умни сгради, градове и обкръжаваща ни среда. През 2020 г. успешно бе интегрирана и по-рано придобитата от Бош компания GFR, Германия, допълваща портфолиото на Бош Сградни технологии със системи за сградна автоматизация.

Инвестиции в обучение и млади таланти

Група Бош демонстрира отговорност и добри практики в дългосрочната заетост и образованието. Осигуряването на вдъхновяващи условия за работа и възможности за участие в иновативни проекти, както и инвестицията в развитието на служителите чрез участие в разнообразни програми, са основен приоритет на Бош в позиционирането му като предпочитан работодател. Компанията активно подкрепя кариерната ориентация на младите хора в България чрез различни инициативи и партнира на училища, университети, институции и организации. Няколко звена на Бош в страната се включиха в програмата за дуално обучение на средните училища за учебната 2020 – 2021 година и дадоха началото на стажантски програми с цел привличане на млади таланти. В допълнение, Бош Инженеринг Център София подпомага дейността на фондация „Заедно в час“, като осигурява допълнителна техника и софтуер, които ще бъдат използвани за онлайн обучения и съдействие на участниците в две от програмите на фондацията.

Бош разширява активността си в областта на корпоративната социална отговорност в България

През годините Бош непрекъснато разширява дейността си в областта на  корпоративната социална отговорност в България. В края на 2020 г. БСХ България даде началото на социална инициатива „Не изхвърляй, помогни!” с цел намаляване изхвърлянето на хранителни продукти и оказване на помощ. Компанията призова хората да дарят хранителни продукти, които са в излишък в домакинствата им, и с помощта на Фондация „Светът на Мария“ приготви с тях над 2000 порции топъл обяд за хора в нужда. През 2020 г. Bosch.IO се включи в програмата „Осинови кошер“, чиято цел е подпомагане на българските пчелари и увеличаването на популацията на пчелите. През април тази година дивизия Електроинструменти разгърна нова кампания под надслов „GreenPlanet“. Тя има за цел да облагороди горския фонд на страната и е част от действията на компанията в посока реализирането на международната кампания  „Живей устойчиво #LikeABosch“. Бош задели средства от всеки закупен до края на месец май хоби или градински електроинструмент за осигуряването на около 1000 дръвчета, които екипът на компанията планира да засади през октомври.

Група Бош: Перспективите за 2021 и дългосрочният стратегически курс

Група Бош постигна положителни резултати през 2020 и започна позитивно първото тримесечие на 2021 г. „Бош преодоля успешно първата година от коронавирус пандемията”, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Компанията очаква поредната предизвикателна година, главно поради продължаващите рискове от пандемията. За да отвори нови възможности за бизнес на фона на дълбоките технологични и екологични промени, които се случват в момента, Бош комбинира интернет на нещата (IoT) с изкуствения интелект (AI) и се концентрира върху електромобилността. „Ние сме един от победителите в прехода към електромобилност и разширяваме значително нашия софтуерен бизнес, като го свързваме с изкуствения интелект“, каза Денер.

Глобалните усилия за борба с измененията на климата стимулират електрификацията и екологичния водород. Електрификацията отваря пред Бош нови възможности в редица бизнес области, тъй като изисква решения не само за електрозадвижването на автомобилите, но и за електрическото отопление на сградите. Електромобилността се утвърждава като основен бизнес на Бош в задвижващите технологии. Компанията разработва както стационарни, така и мобилни решения за горивни клетки, които преобразуват водорода в електричество. От 2021 г. до 2024 г. Бош планира да инвестира един милиард евро в технологии с горивни клетки.

Компанията напредва с планираните цели в борбата за опазване на климата. През пролетта на 2020 г. Бош достигна важен крайъгълен камък с климатично неутралния статус на своите над 400 локации по света, потвърдено и от независими тестове. Бош е първата световна индустриална компания, чиито локации вече не оставят въглероден отпечатък, включително и България. До 2030 г. Бош планира да намали емисиите от CO₂ с 15% в сравнение с нивото им от 2018 г. по цялата верига на стойността от доставчиците до клиентите или 67 милиона тона по-малко емисии от въглероден диоксид.

Други новини

Последни новини

Доц. Наталия Киселова: Остава привкус за политизиране на Конституционния съд

"Остава привкус за политизиране на Конституционния съд, защото колективеният орган решава предимно политически проблеми, заяви доц. Наталия Киселова в ефира на БТВ.

Тагарев: В САЩ обсъдихме разполагането на ПВО и противокорабни ракети у нас

„Обсъждах в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България“. Това...

Нетаняху: Израел няма да спре офанзивата, докато не осъществи целите си за унищожаване на „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху публично отхвърли натиска на Съединените щати за палестинска държава. На пресконференция, излъчена по националната телевизия,...

Ракети бяха изстреляни от Газа към Южен Израел

Ракети бяха изстреляни снощи от Газа към Южен Израел. В отговор израелските сили за отбрана съобщиха, че са унищожили...

Вили Лилков: Няма управляващи и опозиция в СОС – търсим начин да започнем работа

В момента няма управляващи и опозиция в СОС - ние търсим разумно мнозинство, което казва, че общинският съвет трябва да започне работа,...