петък, януари 15, 2021

Корнелия Нинова: Видях ковид кризата от трите й страни

Трябва да четете

От 16 януари се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната

От 16.01.2021 г. се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: - приравнителни изпити при преместване на ученик; - изпити...

Христо Иванов: Готови сме за избори, парламентът да разгледа законодателните предложения на ДБ

"Датата 4 април е добра дата за нас, "Демократична България" щеше да е готова и за 28...

Франция въвежда вечерен час

Франция въвежда вечерен час С цел да ограничат разпространението на КОВИД-19 френските власти въвеждат вечерен час за всички граждани...

Вигенин: БСП смята да спечели изборите, когато и да е датата им

Имаме обща цел с президента - дълбока промяна, изхвърляне на мутрите от властта, една различна България "4 април е една...

 „Не мога да преживея смъртта на хора в отделението, в което работя като доброволец“, не скри лидерът на българските социалисти

„Станах доброволец, защото бях болна, бях в болница, видях умората на лекарите, медицинските сестри и санитарите и реших, че когато изляза, ще помогна с каквото мога“, сподели в ефира на bTV Корнелия Нинова по повод интереса към мисията й на доброволец в ковид отделение в столична болница.

Лидерът на българските социалисти разясни, че има строга процедура за допускане на доброволци – попълват се няколко документа, декларации, получава се инструктаж:

„Не е просто да отидеш. Правя каквото ми наредят лекарите и медицинските сестри – чистим помещенията, дезинфекцираме коридорите и помещенията, носим храната от стола до отделението, караме я с колички, лекарства от склада в отделението, преобличаме болните, помагаме им да се хранят. Когато някой е изписан, след него чистим леглото, дезинфекцираме, сменяме чаршафи. Следобед се събират и се изнасят биологичните и токсичните отпадъци в определени чували. Има страхотен ред”, разкри ангажиментите с и в специализираното отделение на Окръжна болница в София Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ .

Тя не скри, че не намира работата за физически тежка, но емоционалният и психическият момент за нея са трудни:  „Не мога още да преживея смъртта на хора, които видях в нашето отделение и на които няколко дни съм помагала. Това е емоционалният проблем, не мога да свикна с това”.

По повод критиките, че с доброволчеството си прави пиар, тя призова: „Заповядайте, има достатъчно работа за всички. Само един ден, не повече. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си промените мнението. Нуждата от подкрепа и помощ, недостатъчното кадри, уморените хора. Опитайте. Видях трите страни на ковид кризата. Бях болна, знам каква е битката, защото при мен беше трудно. Сега съм на страната на тези, които се грижим за болните. Виждаме труда, умората, усилията на лекарите и медицинските сестри. Освен отва съм председател на парламентарна група – там, където взимаме решенията и се правят законите, и където носиш отговорност за милиони хора, когато натиснеш копчетото – в парламента. Това ме прави по-пълноценна при вземането на решения. Знес депутат от ГЕРБ – лекар си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Казах им и на тях – елате само един ден при нас и много ще се замислите преди да натиснете бутона за гласуване, няма да го правите механично.”

 Тя открои като първостепенен въпрос в здравната криза липсата на кадри: „Трябва да решим въпросът с лекарите, медицинските сестри – тяхното заплащане и професионално развитие. Затова предлагаме заплатите им да не зависят от ситуацията, а да има държавна наредба за определяне на заплащането на хората в здравеопазването. Тоест да бъде гарантирано базовото им заплащане – оттам нататък всяка болница може да надгражда. Държавата да плаща специализациите, за да се развиват младите кадри в медицината. Вчера си говорих с лекарския екип в отделението – те казват, че им трябват млади хора.”

По повод искането на левицата за изслушване на Борисов в парламента, Нинова посочи: „Искаме в България да се спазват законите и Конституцията еднакво от всички. Няма министър-председател в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента, особено в криза. Борисов дава интервюта и послания от Фейсбук и джипа си. Така не се управлява държава държавнически. Щяхме да го питаме – тъй като той е единственият, който участва в Съвета на ЕС, където се взема решение кои ваксини, по кой начин, как ще се финансират. От нас се искаше парламентът да даде правомощия на МС по тази тема – за преговорите с ЕС и доставките на ваксини. Затова искахме да дойде и да ни информира. Щяхме да питаме, например, защо в решението е записано, че една определена ваксина, която преди това България е отказала – не се знае защо, след това от европейските органи са се обадили и са казали, че ние сме единствените, които сме отказали, и Борисов се е съгласил – и днес парламентът трябваше допълнително да даде разрешение тази ваксина да бъде включена. Щяхме да питаме  – какво е наложило това непостоянно поведение”.

Като друг от големите проблеми на кризата Нинова посочи недоверието на българските граждани към решенията на институциите.

Освен здравният момент, има социално-икономически, твърди тя. „Защо настоявахме днес да се запише, че ваксината ще бъде безплатна и доброволна? Настоявахме, защото нямаме доверие в това, което казват управляващите от мнозинството. Действията на управляващите днес доказват хаоса в управлението на кризата. Министърът твърди, че ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. Ние призоваваме да се запише в закона. ГЕРБ и Обединени патриоти гласуват „против” – и предложението отпадна. Отдавна управляващите не излагат мотиви за гласуванията си и решенията, които вземат.  Правят всичко на инат и след това обвиняват българския народ, че не носят маски”, категорична е Корнелия Нинова.

По темата за водната криза, председателят на БСП заяви: „Няма управление, което да гарантира сигурност и стабилност в държавата. Идва един министър – говори едно, идват други двама след него – говорят обратното. Накрая Борисов ги вика и се оказва нещо ново. Да погледнем сериозно на въпроса – вижте доклада на  Държавна агенция по метрология и технически надзор – прави ревизия на язовирите и казва, че има 700 опасни язовира в момента. Вижте Доклада на държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ВиК сектора – казва се, че нито едно от ВиК дружествата не отговаря на плана, който са му заложили и дали. Вижте анализ на НСИ – инвестициите във водопреносната мрежа са се увеличили за година, но са се увеличили и течовете – 60 процента от водата изтича някъде. Какви са решенията на правителството и какво трябва да се направи?  Първи проблем- създадоха ВиК холдинг с 1 милиард лева капитал – нещо да сте чули за него да прави? Създадоха държавно дружество, което да управлява язовирите и отпуснаха 500 милиона за ремонт на язовири. Хвърлят се пари, а ефектът е обратен – все повече вода изтича. В същото време постоянно вдигат цената на водата за хората”.

Нинова изложи в тв ефира предложенията на левицата по този проблем: държавни инвестиции за възстановяване на Напоителни системи, инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа. Тя припомни, че от БСП са внесли предложение в бюджета за 1 милиард лева такива инвестиции– вместо това, по думите й, управляващите са позволили на всеки земеделец да боде земята и там, където тръгне вода, да си полива.

„Ние сме „за” това държавата да има роля в ключовите сектори – железопътна инфраструктура, енергийна, водна. Против сме тези ключови сектори да се дават на концесия и да се продават”, каза още Нинова.

На въпрос за възможността за отлагане на редовните избори, Нинова бе категорична: „Не сме обсъждали този въпрос, не е поставен официално. Виждаме, че различни говорители се пускат, за да тестват общественото мнение. Нашата позиция на този етап е да се проведат редовните избори така, както са предвидени – през месец март”.

Други новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни новини

От 16 януари се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната

От 16.01.2021 г. се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: - приравнителни изпити при преместване на ученик; - изпити...

Христо Иванов: Готови сме за избори, парламентът да разгледа законодателните предложения на ДБ

"Датата 4 април е добра дата за нас, "Демократична България" щеше да е готова и за 28...

Франция въвежда вечерен час

Франция въвежда вечерен час С цел да ограничат разпространението на КОВИД-19 френските власти въвеждат вечерен час за всички граждани...

Вигенин: БСП смята да спечели изборите, когато и да е датата им

Имаме обща цел с президента - дълбока промяна, изхвърляне на мутрите от властта, една различна България "4 април е една...

Слави Трифонов: Управлението на ГЕРБ прилича на един 10-годишен кошмар

"А без властта си те са нищо. Некомпетентни. Неморални. И некадърни хорица, които могат да съществуват само във властта и...